En helt ny värld öppnar sig…

När ens barn har den välsignade turen att kvala in för personlig assistans öppnar sig verkligen en ny värld.

Både i form av personligt anpassat stöd som ger det unika barnet möjlighet att utvecklas i sin egen takt och efter sina förmågor. Men också ges det samtidigt en enormt viktig möjlighet att rädda två trasiga föräldrar, ett antal åsidosatta syskon – ja en hel familj.

Med detta inte sagt att varje förälder till barn med funktionsnedsättningar är trasig eller att deras familjer är dysfunktionella. Inte alls – däremot får vi aldrig blunda för den enorma press och stress det innebär att dygnet runt, alla årets dagar, slåss för ditt speciella barns rättigheter, kämpa för att hålla ihop familjer, orka gå till jobbet, se alla syskon och helst hinna få någon liten stund av veckan att ägna åt din egen återhämtning.

Ett enda barn med personlig assistans räddar alltså, när assistansen fungerar, en hel familj. Det borde vara en ekvation som är lätt att se att den bör sig. Att den skapar ett plus och ett överskott på den positiva sidan där dess motsats är en fruktansvärd tanke. Där ett barn med personlig assistans som p.g.a. åtstramningar eller ändrade bedömningskriterier plötsligt faller utanför denna unika möjlighet att leva ett liv som andra. En dörr som stängs och som ställer ut ett barn och en familj i kylan.

Alla vi med en humanistisk människosyn förstår förstås att det är väldigt effektivt, både kostnadsmässigt men också psykosocialt att rädda familjer till ett funktionellt liv, som ju faktiskt genererar skattebetalare och självgående individer som ett direkt resultat av detta. På tal om skattebetalare – vet ni hur många skattebetalare vi har i vårt land som jobbar som personlig assistent till barn? Det vet inte jag heller men det är väldigt, väldigt många. Personer som varje dag assisterar ett barm med funktionsnedsättningar att kunna ha det gott, bli självständig och göra saker som andra barm tar för givet. De är en av våra absolut viktigaste arbetsgrupper. Vår tids hjältar dom viger sitt liv åt att jobba med barn med personlig assistans.